Torcik truskawkowy z migdałami


Dzisiaj dzień chłopaka! Pokażmy naszym mężczyznom że są dla nas ważni ! Moja propozycja to torcik z truskawkami udekorowany płatkami migdałów i startą czekoladą. Nasi mężczyźni mężowie, synowie, bracia czy ojcowie… wszyscy zasługują na fajny gest w ten dzień. A najlepiej własnoręcznie zrobiony i SMACZNY.  To do dzieła …





Składniki :

Składniki na biszkopt:

  • ·         8 jaj
  • ·         3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ·         300 g mąki pszennej tortowej
  • ·         1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem :

  • ·         700 ml śmietany kremówki 36%
  • ·         250 g serka mascarpone
  • ·         2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :
  • ·         500 g truskawek
  • ·         Płatki migdałów do dekoracji boków tortu
  • ·         Likier grejpfrutowy do nasączenia biszkoptu
  • ·         Starta gorzka czekolada

Biszkopt:

Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Przesiać i  połączyć mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz oddzielić  białka od żółtek. Dodać szczyptę soli do białek i zacząć ubijać. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Gdy piana będzie już ubita dodać powoli żółtka.  Na ubite jajka wsypywać stopniowo mąkę delikatnie mieszając szpatułką.
Całą masę przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut. Upieczony biszkopt rzucić o ziemie z wysokości kolan od razu po upieczeniu, a następnie włożyć do piekarnika do ostygnięcia.

Krem:

Śmietana oraz serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misie miksera i zacząć ubijać. Należy ubijać do momentu, aż otrzymamy gęsty krem.

Wykonanie:

Biszkopt przeciąć na  3 części.  Pierwszy blat biszkoptu nasączyć likierem, następnie nałożyć część kremu i poukładać na nim pokrojone w plasterki truskawki. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, ponownie nasączyć likierem . Włożyć krem śmietankowy i również poukładać truskawki. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałym likierem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Boki tortu udekorować płatkami migdałów, a wierzch tortu całymi truskawkami i stratą czekolada.
Przepis na formę o średnicy 24 cm
SMACZNEGO ! :) 























Komentarze