Panna cotta z musem malinowo-jeżynowym
Uwielbiam panna cottę ! Najbardziej chyba w tym klasycznym
wydaniu, czyli w połączeniu z owocami leśnymi. Dlatego dzisiaj taki przepis.
Taki deser to również bardzo dobry umilacz jesiennych, ponurych wieczorów !
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 2 i ½ łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki mleka 0,5 %
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 100 g jeżyn
- 100 g malin
Przygotowanie:
Mleko wlewany do dużej miski, wsypujemy żelatynę, dobrze
mieszamy. Następnie odstawiamy żeby trochę namokła.
Do garnka wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier, mieszamy i
pozostawiamy na średnim ogniu, tak żeby cukier się roztopił. Nacinamy wzdłuż laskę
wanilii, czubkiem noża zeskrobujemy miąższ z wanilii i dodajemy do śmietanki. Laskę
również wkładamy do garnka. Podgrzewamy, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i
odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Wyjmujemy laskę wanilii.
Cały czas mieszając, wlewamy powoli śmietankę do mleka z żelatyną.
Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy krem do foremek, lub małych
szklanek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Gdy deser jest gotowy do podania, osobno blendujemy jeżyny
oraz maliny. Polewamy panna cottę sosami według upodobań, układamy wokół owoce
i ZAJADAMY !
Komentarze
Prześlij komentarz