Strony

wtorek, 15 listopada 2016

Panna cotta z musem malinowo-jeżynowym


Uwielbiam panna cottę ! Najbardziej chyba w tym klasycznym wydaniu, czyli w połączeniu z owocami leśnymi. Dlatego dzisiaj taki przepis. Taki deser to również bardzo dobry umilacz jesiennych, ponurych wieczorów ! 





Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 2 i ½ łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki mleka 0,5 %
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 100 g jeżyn
  • 100 g malin


Przygotowanie:


Mleko wlewany do dużej miski, wsypujemy żelatynę, dobrze mieszamy. Następnie odstawiamy żeby trochę namokła.

Do garnka wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier, mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu, tak żeby cukier się roztopił. Nacinamy wzdłuż laskę wanilii, czubkiem noża zeskrobujemy miąższ z wanilii i dodajemy do śmietanki. Laskę również wkładamy do garnka. Podgrzewamy, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Wyjmujemy laskę wanilii.
Cały czas mieszając, wlewamy powoli śmietankę do mleka z żelatyną. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy krem do foremek, lub małych szklanek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Gdy deser jest gotowy do podania, osobno blendujemy jeżyny oraz maliny. Polewamy panna cottę sosami według upodobań, układamy wokół owoce i ZAJADAMY !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz