Sałatka z roszponką






Składniki:
  • 2 garści roszponki
  • Pól cebuli 
  • Pól żółtej papryki
  • Pól czerwonej papryki
  • Łyżka nasion słonecznika
  • Garść orzechów włoskich
  • 200 g piersi z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej kokosowy
  • Olej rzepakowy
  • Łyżeczka oregano
  • 2 łyżki Octu z czerwonego wina


Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i smażymy kurczaka.   
  2. Cebulę i paprykę kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, dodajemy paprykę. Smażymy ok. 2 minuty i dodajemy oregano, a następnie ocet. Całość dusimy do momentu, aż papryka będzie miękka.
  3. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik i orzechy. Prażymy.
  4. Na talerzu układamy umytą roszponkę, kurczaka, paprykę z cebulą oraz słonecznik i orzechy.







Komentarze