Kochani, dzisiaj wyjątkowy dzień. Dla wielu jeden z
najlepszych w roku. Życzę wam żeby przyszły rok był lepszy od poprzedniego,
żebyście codziennie stawiali jeden krok do przodu. Żebyście spełniali swoje
marzenia i oczywiście żebyście gotowali i jedli coraz to lepsze potrawy J
W ten wyjątkowy dzień, mam dla was przepis na pierniczki.
Zapraszam
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka roztopionego masła
- Około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz przyprawę do pierników. Wymieszać.
- Następnie dodać masło oraz jajko.
- Zagniatać ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić około 1 cm.
- Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i również wykrajać pierniczki. Powtarzać czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.
- Pierniczki posmarować jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach, przez około 15 minut.
Uwaga: Pierniczki po upieczeniu będą miękkie, jednak później
stwardnieją. Należy je schować do szczelnego pojemnika, dzięki czemu z czasem
pierniczki zmiękną
Komentarze
Prześlij komentarz