Strony

sobota, 24 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki


Kochani, dzisiaj wyjątkowy dzień. Dla wielu jeden z najlepszych w roku. Życzę wam żeby przyszły rok był lepszy od poprzedniego, żebyście codziennie stawiali jeden krok do przodu. Żebyście spełniali swoje marzenia i oczywiście żebyście gotowali i jedli coraz to lepsze potrawy J  
W ten wyjątkowy dzień, mam dla was przepis na pierniczki. Zapraszam  




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • Około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz przyprawę do pierników.  Wymieszać.
  2.  Następnie dodać masło oraz jajko.
  3. Zagniatać ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić około 1 cm.
  5. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i również wykrajać pierniczki. Powtarzać czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.
  6. Pierniczki posmarować jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w 180 stopniach, przez około 15 minut.



Uwaga: Pierniczki po upieczeniu będą miękkie, jednak później stwardnieją. Należy je schować do szczelnego pojemnika, dzięki czemu z czasem pierniczki zmiękną 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz