Zupa Mulligatawny



Dzisiaj zapodaję przepis na indyjską zupę. Jest ona bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, zatem idealna na teraźniejszą pogodę.



Składniki:
  • 200 g zielonej soczewicy
  • Łyżeczka mielonego kminu
  • Łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 cm świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Świeża kolendra do dekoracji


Przygotowanie :

  1. Soczewicę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na pól godziny.  
  2. Kmin, kolendrę, kurkumę, kardamon, cynamon, pieprz mieszamy w malej miseczce i odstawiamy.
  3. Cebule siekamy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę, imbir i czosnek. Smażymy ok. 2 minuty. Wsypujemy przyprawy, wszystko razem mieszamy i smażymy do około 3 minuty.  
  4. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Soczewicę odcedzamy i dodajemy do zupy.
  5. Marchew  i ziemniaki kroimy i również dodajemy do zupy.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie.
  7. 10 minut przed końcem kroimy jabłko i dodajemy do zupy.
  8. Pod koniec wlewamy sok z cytryny i ewentualnie jeszcze przyprawiamy.
  9. Nakładamy do miseczek i posypujemy posiekaną kolendrą.





Komentarze