Dzisiaj zapodaję przepis na indyjską zupę. Jest ona bardzo
aromatyczna i rozgrzewająca, zatem idealna na teraźniejszą pogodę.
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- Łyżeczka mielonego kminu
- Łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 cm świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 l bulionu
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 4 małe ziemniaki
- 1 łyżka soku z cytryny
- Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie :
- Soczewicę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na pól godziny.
- Kmin, kolendrę, kurkumę, kardamon, cynamon, pieprz mieszamy w malej miseczce i odstawiamy.
- Cebule siekamy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę, imbir i czosnek. Smażymy ok. 2 minuty. Wsypujemy przyprawy, wszystko razem mieszamy i smażymy do około 3 minuty.
- Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Soczewicę odcedzamy i dodajemy do zupy.
- Marchew i ziemniaki kroimy i również dodajemy do zupy.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie.
- 10 minut przed końcem kroimy jabłko i dodajemy do zupy.
- Pod koniec wlewamy sok z cytryny i ewentualnie jeszcze przyprawiamy.
- Nakładamy do miseczek i posypujemy posiekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz