Duet idealny




Połączenie ciasta polanego białą czekoladą z lodami jagodowymi, coś niesamowitego ! Dzisiaj przepis na taki właśnie duet. Zapraszam !


Składniki :


Ciasto:

200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 czubate łyżki cukru trzcinowego
4-5 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
6 kostek gorzkiej czekolady

Krem:
250 g mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:
2 łyżki jagód goji
Garść płatków migdałów
Żurawina suszona

Polewa :
Tabliczka białej czekolady
2 łyżki wody

Przygotowanie :

Ciasto
Uwaga: Masło musi być prosto z lodówki
Masło ucieramy z cukrem wanilinowym i trzcinowym. Dodajemy jajka. Powstanie grudkowata masa, nie przejmujemy się. W garnku podgrzewamy lekko tą masę, tak aby masło się rozpuściło, ale nie zagotowujemy ! Przestudzamy
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy z mokrymi składnikami . Dokładnie mieszamy, aby masa się połączyła
Do masy dodajemy rodzynki, żurawinę oraz posiekaną czekoladę gorzką.
Ciasto pieczemy w okrągłej formie 24 cm, w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Studzimy ciasto oraz przygotowujemy krem:
Mascarpone łączymy z sokiem z cytryny oraz z cukrem pudrem. Całość miksujemy do połączenia się składników.
Gotowym kremem polewamy WYSTUDZONE  ciasto.
Tak przygotowane ciasto posypujemy jagodami goji, migdałami oraz żurawiną.
Białą czekoladę z wodą roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy ciasto.


Lody


Przepis ten jest na 1,5 litra lodów.  

Składniki:

400 g mrożonych jagód
4 łyżki cukru pudru
500 ml śmietany 36%
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
6 żółtek
nasiona z jednej laski wanilii
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Jagody rozmrażamy. Odsączamy na sicie z nadmiaru wody, a następnie miksujemy na jednolitą masę z sokiem z cytryny oraz nasionami z laski wanilii.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Śmietankę oraz zagęszczone mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem ciągle mieszając.
Wlewamy gorąca śmietanę z mlekiem do żółtek, cały czas ubijając.
Do masy dodajemy zmiksowane jagody. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Przelewamy do pudelka bądź pudelek i wkładamy do zamrażarki na około 10 godzin.
Uwaga:
Lody przed podaniem wyjmujemy trochę wcześniej, ponieważ będą bardzo zmrożone.
Lody przechowujemy około tygodnia w zamrażarce.












Komentarze