Składniki:
- · 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- · Sól i pieprz
- · Oliwa z oliwek
- · 4 szalotki, pokrojone w piórka
- · 8 ząbków czosnku, posiekanych
- · 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego kminu, papryki słodkiej i papryki ostrej
- · 2 łyżeczki kurkumy
- · 0,5 łyżeczki cynamonu
- · 80 ml octu białego jabłkowego
- · 1 szklanka bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Wieprzowinę solimy i pieprzymy. Mieszamy, aby mięso równo pokryło się przyprawami. W żeliwnym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej i wkładamy mięso. Smażymy około 5 minut, tak aby się zrumieniło. Wyjmujemy mięso z garnka.
- Na pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa wkładamy szalotki. Smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego radze zmniejszyć ilość pieprzu cayenne, bądź całkowicie z niego zrezygnować. Całość smażymy około 1 minuty, tak aby wszystko przykryło się przyprawami.
- Wlewamy ocet, deklasujemy garnek, zdrapując resztki przywarte do dna. Wlewamy bulion. Zagotowujemy.
- Dodajemy mięso, częściowo przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz