Gulasz wieprzowy





Składniki:
  • ·         1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • ·         Sól i pieprz
  • ·         Oliwa z oliwek
  • ·         4 szalotki, pokrojone w piórka
  • ·         8 ząbków czosnku, posiekanych
  • ·         1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego kminu, papryki słodkiej i             papryki ostrej
  • ·         2 łyżeczki kurkumy
  • ·         0,5 łyżeczki cynamonu
  • ·         80 ml octu białego jabłkowego
  • ·         1 szklanka bulionu drobiowego


Przygotowanie:

  1. Wieprzowinę solimy i pieprzymy. Mieszamy, aby mięso równo pokryło się przyprawami. W żeliwnym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej i wkładamy mięso. Smażymy około 5 minut, tak aby się zrumieniło. Wyjmujemy mięso z garnka.
  2. Na pozostały  tłuszcz  po smażeniu mięsa wkładamy szalotki. Smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego radze zmniejszyć ilość pieprzu cayenne, bądź całkowicie z niego zrezygnować. Całość smażymy około 1 minuty, tak aby wszystko przykryło się przyprawami.
  3. Wlewamy ocet, deklasujemy garnek, zdrapując resztki przywarte do dna. Wlewamy bulion. Zagotowujemy.
  4. Dodajemy mięso, częściowo przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.






Komentarze