Strony

środa, 19 kwietnia 2017

Risotto


Składniki:

  • Bulion drobiowy
  • 1 pierś z kurczaka, ugotowana 
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g mrożonego groszku
  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 szalotki
  • Sól  
  • Pieprz


Przygotowanie:


W garnku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy ryż i chwilę prażymy. Wlewamy bulion do poziomu ziaren (bulion można przygotować samemu, bądź z kostki) i gotujemy. Po 5 minutach dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy i tak za każdym razem.  Gdy ryż i  marchewka będą już prawie miękkie dodajemy szalotkę oraz groszek.  Na końcu dodajemy ugotowaną i  pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka.  Wszystko razem mieszamy i gotowe. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz