Strony

środa, 10 maja 2017

Torcik czekoladowy z frużeliną truskawkową



Pogoda za oknem nie rozpieszcza, wiec musimy zrobić to sami! Dlatego poniżej przedstawiam Wam przepis na pyszny torcik czekoladowy. Zapraszam 



Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 50 ml wódki
  • 150 ml soku z brzoskwiń z puszki


Frużelina truskawkowa:

  • 400 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody


Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody


Dodatkowo:

  • Nutella
  • Truskawki do dekoracji


Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml
             Tortownica o średnicy  23 cm


Przygotowanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier partiami i żółtka, cały czas ubijając.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno).  Delikatnie przełożyć masę i wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić  na podłogę, następnie wystudzić. 

Frużelina truskawkowa:
Żelatynę w proszku zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
W garnku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.  Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących owoców, stawiamy na palniku i dobrze mieszamy, tak aby żelatyna dobrze się rozpuściła, ale nie zagotowujemy ! Zostawiamy do wystudzenia

Wystudzony biszkopt oddzielamy nożem od formy, następnie przekrawamy na 2 części .
Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń połączonym z wódką. Smarujemy nutellą i nakładamy wystudzoną frużelinę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu również nasączonym.  Tak przygotowane ciasto polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej. Do czekolady można dodać trochę wody, aby miała lepszą konsystencję. Tak gotowy torcik dekorujemy truskawkami i zajadamy !
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz