Pogoda za oknem nie rozpieszcza, wiec musimy zrobić to sami! Dlatego poniżej przedstawiam Wam przepis na pyszny torcik czekoladowy. Zapraszam
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki kakao
- 50 ml wódki
- 150 ml soku z brzoskwiń z puszki
Frużelina
truskawkowa:
- 400 g truskawek mrożonych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki wody
Dodatkowo:
- Nutella
- Truskawki do dekoracji
Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml
Tortownica
o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania dodać cukier partiami i żółtka, cały czas ubijając.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie
wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Delikatnie przełożyć masę i wyrównać. Piec
przez około 35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i z wysokości około 30 cm
upuścić na podłogę, następnie
wystudzić.
Frużelina truskawkowa:
Żelatynę w proszku zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy do
napęcznienia.
W garnku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy na średnim ogniu
i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy
cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Napęczniałą żelatynę
dodajemy do gorących owoców, stawiamy na palniku i dobrze mieszamy, tak aby żelatyna
dobrze się rozpuściła, ale nie zagotowujemy ! Zostawiamy do wystudzenia
Wystudzony biszkopt oddzielamy nożem od formy, następnie
przekrawamy na 2 części .
Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń połączonym z
wódką. Smarujemy nutellą i nakładamy wystudzoną frużelinę. Całość przykrywamy
drugim blatem biszkoptu również nasączonym.
Tak przygotowane ciasto polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej.
Do czekolady można dodać trochę wody, aby miała lepszą konsystencję. Tak gotowy
torcik dekorujemy truskawkami i zajadamy !
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz