A może by tak umilić sobie dzień torcikiem ? Zapraszam
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
250 g schłodzonej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
2 serki Danio truskawkowe
Dodatkowo:
50 g borówek
100 g malin
20 g płatków migdałowych
50 ml wódki
150 ml soku z brzoskwiń z puszki
Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml
Tortownica o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier partiami i żółtka, cały czas ubijając.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Delikatnie przełożyć masę i wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić je na podłogę, następnie wystudzić.
Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W oddzielnej misce zmiksować mascarpone razem z serkami. Masę przełożyć do bitej śmietany i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Wystudzony biszkopt oddzielamy nożem od formy, następnie przekrawamy na 2 części .
Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń połączonym z wódką. Na to nakładamy krem, wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu. Całość smarujemy kremem razem z bokami. Na koniec dekorujemy malinami, borówkami i migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz