Strony

niedziela, 7 maja 2017

Torcik na dobry dzień :))



A może by tak umilić sobie dzień torcikiem ? Zapraszam 


Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki pszennej tortowej 
¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:
250 g schłodzonej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
2 serki Danio truskawkowe

Dodatkowo:
50 g borówek
100 g malin
20 g płatków migdałowych
50 ml wódki
150 ml soku z brzoskwiń z puszki

Uwaga: szklanka o pojemności 250 ml
             Tortownica o średnicy  23 cm

Przygotowanie:
Biszkopt:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier partiami i żółtka, cały czas ubijając.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno).  Delikatnie przełożyć masę i wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić je na podłogę, następnie wystudzić. 

Krem:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W oddzielnej misce zmiksować mascarpone razem z serkami. Masę przełożyć do bitej śmietany i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Wystudzony biszkopt oddzielamy nożem od formy, następnie przekrawamy na 2 części .
Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń połączonym z wódką. Na to nakładamy krem, wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu. Całość smarujemy  kremem razem z bokami. Na koniec dekorujemy malinami, borówkami i migdałami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz