Składniki:
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 5 g sody oczyszczonej
- 25 g kakao do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 250 ml maślanki (1,5%) o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 szczypta soli
- 200 g śmietanki 30%
- Płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190°C (dolne grzanie).
- Do miski wsypać mąkę, skrobię ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i kakao, wymieszać. Dodać 100 g cukru pudru, cukier waniliowy, miękkie masło w kawałkach, jajka, maślankę w temperaturze pokojowej, ocet jabłkowy i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
- Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
- Papilotki napełnić ciastem.
- Piec 25 minut.
- Upieczone babeczki wystudzić, w tym czasie ubić śmietankę z resztą cukru pudru.
- Wystudzone babeczki udekorować bitą śmietaną oraz posypać płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz