Babeczki




Składniki:
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 25 g kakao do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki (1,5%) o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 200 g śmietanki 30%
  • Płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190°C (dolne grzanie).
  2. Do miski wsypać mąkę, skrobię ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i kakao, wymieszać. Dodać 100 g cukru pudru, cukier waniliowy, miękkie masło w kawałkach, jajka, maślankę w temperaturze pokojowej, ocet jabłkowy i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
  3. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  4. Papilotki napełnić ciastem.
  5. Piec 25 minut.
  6. Upieczone babeczki wystudzić, w tym czasie ubić śmietankę z resztą cukru pudru.
  7. Wystudzone babeczki udekorować bitą śmietaną oraz posypać płatkami migdałów.




Komentarze