Prosta Zupa Krem z Buraków


Składniki:

  • 850 g buraków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr gorącego bulionu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

  1. Buraki obrać, oczyścić pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać. 
  3. Do garnka dać buraki, cebulę, czosnek, pietruszkę, oraz bulion.  Gotować przez godzinę, aż buraki będą miękkie.
  4. Zupę zblendować na jednolitą masę. Dodać śmietanę, ocet, sól oraz pieprz do smaku. Ponownie blendować do połączenia się składników.
  5. Podawać na ciepło. 


Komentarze