Składniki:
- natka pietruszki, liście
- 300 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 300 g filetów z białej ryby, np. dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- Sok z połowy cytryny
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek mini, przekrojonych na pół
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 150 g śmietany 18% tłuszczu
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Natkę pietruszki drobno pokroić, odstawić.
- Pokrojone filety oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić do lodówki do zamarynowania
- Cebule i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić a następnie dodać czosnek, dusić.
- Dodać pokrojoną paprykę, pieczarki, bulion, sól i pieprz do smaku.
- Gotować 15 minut.
- Dodać zamarynowaną rybę (w zależności od preferowanego stopnia kwasowości można dodać rybę z całym sokiem z cytryny lub można wykorzystać tylko jego część), natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe i śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz