Zupa Rybna z Pieczarkami


Składniki:

  • natka pietruszki, liście
  • 300 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 300 g filetów z białej ryby, np. dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • Sok z połowy cytryny
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek mini, przekrojonych na pół
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 150 g śmietany 18% tłuszczu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

  1. Natkę pietruszki drobno pokroić, odstawić.
  2. Pokrojone filety oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić do lodówki do zamarynowania
  3. Cebule i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić a następnie dodać czosnek, dusić.
  4. Dodać pokrojoną paprykę, pieczarki, bulion, sól i pieprz do smaku. 
  5. Gotować 15 minut. 
  6. Dodać zamarynowaną rybę (w zależności od preferowanego stopnia kwasowości można dodać rybę z całym sokiem z cytryny lub można wykorzystać tylko jego część), natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe i śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować 15 minut. 


Komentarze