Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną





Składniki:

  • 300g ryżu basmati
  • Garść świeżych liści bazylii
  • Garść natki pietruszki, tylko liście
  • 100 g sera gouda, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano


Przygotowanie:
  1. Bazylię, natkę pietruszki i suszone pomidory  drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać, odstawić.
  2. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, zarumienić na oliwie. Dodać mięso, dusić przez 5 minut. Następnie dodać pieczarki, dusić kolejne 5 minut, dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz.
  3. Ugotować ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  5. Ugotowany ryż przełożyć do miski z mieszanką ziołowo-serową, wymieszać.
  6. Połowę ryżu przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na ryż wyłożyć mięso z dodatkami, wyrównać.  Na wierzchu ułożyć równomiernie drugą warstwę ryżu, całość posypać startym serem.
  7. Piec 15 minut. Podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO! :)






Komentarze