Składniki:
- 300g ryżu basmati
- Garść świeżych liści bazylii
- Garść natki pietruszki, tylko liście
- 100 g sera gouda, plus dodatkowa ilość do posypania
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonej wołowiny
- 250 g pieczarek
- 250 ml przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Oregano
Przygotowanie:
- Bazylię, natkę pietruszki i suszone pomidory drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać, odstawić.
- Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, zarumienić na oliwie. Dodać mięso, dusić przez 5 minut. Następnie dodać pieczarki, dusić kolejne 5 minut, dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz.
- Ugotować ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Ugotowany ryż przełożyć do miski z mieszanką ziołowo-serową, wymieszać.
- Połowę ryżu przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na ryż wyłożyć mięso z dodatkami, wyrównać. Na wierzchu ułożyć równomiernie drugą warstwę ryżu, całość posypać startym serem.
- Piec 15 minut. Podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz