Składniki:
Ciasto:
- 170 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10 g świeżych drożdży pokruszonych
- 15 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju rzepakowego, oraz dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
Farsz:
- 2 ząbki czosnku
- 15 g świeżego korzenia imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 25 g oleju rzepakowego
- 360 g mięsa drobiowego, ugotowanego z rosołu
- 15 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasto:
- Do miski wlać mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrobić.
- Miskę natłuścić olejem, ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Farsz:
- Czosnek, imbir, papryczkę chilli oraz cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli oraz cebulę, zeszklić. Wszystko przełożyć do blendera.
- Do blendera wrzucić mięso, sos sojowy, sok z cytryny i sól, rozdrobnić. Z farszu uformować 14 kulek.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Z każdej porcji ciasta uformować kulkę, następnie rozwałkować. Na środku położyć kulkę farszu, a następnie połączyć brzegi ciasta i uformować okrągłą bułeczkę.
- Przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Gotować na parze przez 20 minut.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz