Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu



Składniki:

Ciasto:

  • 170 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 10 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 15 g cukru
  • 300 g mąki pszennej 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju rzepakowego, oraz dodatkowa ilość do natłuszczenia miski


Farsz:

  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g świeżego korzenia imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 360 g mięsa drobiowego, ugotowanego z rosołu
  • 15 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli


Przygotowanie:
Ciasto:

  1. Do miski wlać mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrobić. 
  2. Miskę natłuścić olejem, ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Farsz:

  1. Czosnek, imbir, papryczkę chilli oraz cebulę drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli oraz cebulę, zeszklić. Wszystko przełożyć do blendera. 
  3. Do blendera wrzucić mięso, sos sojowy, sok z cytryny i sól, rozdrobnić. Z farszu uformować 14 kulek.




  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Z każdej porcji ciasta uformować kulkę, następnie rozwałkować. Na środku położyć kulkę farszu, a następnie połączyć brzegi ciasta i uformować okrągłą bułeczkę. 
  2. Przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 
  3. Gotować na parze przez 20 minut.
  4. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 


Komentarze