Składniki na 2 foremki o pojemności 100 ml:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 3 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 60 g mąki
- 15 g kakao
Przygotowanie:
- Foremki nasmarować masłem i wstawić do zamrażarki.
- Piekarnik rozgrzać do 210 st. C.
- Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem roztopić w garnku. Masę odstawić.
- Do osobnej miski włożyć jajka, cukier i sól. Ubijać.
- W trakcie ubijania małym strumieniem wlewać masę czekoladową.
- Dodać mąkę oraz kakao. Wymieszać do połączenia się składników.
- Foremki napełnić masą i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 13 minut.
- Podawać na ciepło, najlepiej z lodami! :)
Komentarze
Prześlij komentarz