Fondant czekoladowy





Składniki na 2 foremki o pojemności 100 ml:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g mąki
  • 15 g kakao

Przygotowanie:
  1. Foremki nasmarować masłem i wstawić do zamrażarki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 210 st. C.
  3. Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem roztopić w garnku. Masę odstawić. 
  4. Do osobnej miski włożyć jajka, cukier i sól. Ubijać. 
  5. W trakcie ubijania małym strumieniem wlewać masę czekoladową. 
  6. Dodać mąkę oraz kakao. Wymieszać do połączenia się składników.
  7. Foremki napełnić masą i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 13 minut.
  8. Podawać na ciepło, najlepiej z lodami! :)

Komentarze