Składniki:
- 250 g masła, plus dodatkowa ilość do nasmarowania formy
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 jajek
- 250 g mąki (typ 405), plus dodatkowa ilość do posypania formy
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
- Formę natłuścić masłem oraz oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
- Pokrojone na kawałki masło z cukrami oraz solą ucierać mikserem. Dodać jajka, miksować do połączenia się składników.
- W osobnej misce mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wyrobić mikserem na gładkie ciasto.
- Połowę ciasta przełożyć do formy.
- Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać do połączenia się składników.
- Ciemne ciasto wylać na jasne ciasto w formie.
- Piec ok. 50 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczone. Patyczek powinien być suchy. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
- Zajadać! J
Komentarze
Prześlij komentarz