Babka marmurkowa





Składniki:

  • 250 g masła, plus dodatkowa ilość do nasmarowania formy
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 250 g mąki (typ 405), plus dodatkowa ilość do posypania formy
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao


Przygotowanie:

  1. Formę natłuścić masłem oraz oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
  2. Pokrojone na kawałki masło z cukrami oraz solą ucierać mikserem. Dodać jajka, miksować do połączenia się składników.
  3. W osobnej misce mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wyrobić mikserem na gładkie ciasto.
  4. Połowę ciasta przełożyć do formy.
  5. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać do połączenia się składników.
  6. Ciemne ciasto wylać na jasne ciasto w formie.
  7. Piec ok. 50 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczone. Patyczek powinien być suchy. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
  8. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
  9. Zajadać! J




Komentarze