Składniki:
- 300 g mrożonych wiśni
- 250 g miękkiego masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 170 g cukru
- 5 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder do oprószenia babki
Przygotowanie:
- Wnętrze formy na babkę natłuścić masłem oraz posypać bułką tartą.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (dolne grzanie).
- Włożyć miękkie masło do miski, dodać cukier i jajka. Całość ucierać mikserem na gładką masę.
- Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, ucierać mikserem.
- Do przygotowanej masy dodać wiśnie bez pestek, wymieszać.
- Wypełnić formę na babkę przygotowaną masą.
- Piec 55 minut, na najniższym poziomie piekarnika. Sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekło. W razie potrzeby zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
- Ostudzić, posypać cukrem pudrem i zajadać J
Komentarze
Prześlij komentarz