Babka z mrożonymi wiśniami





Składniki: 

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 250 g miękkiego masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 170 g cukru
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta do przygotowania formy
  • cukier puder do oprószenia babki


Przygotowanie:

  1. Wnętrze formy na babkę natłuścić masłem oraz posypać bułką tartą.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C (dolne grzanie).
  3. Włożyć miękkie masło do miski, dodać cukier i jajka. Całość ucierać mikserem na gładką masę.
  4. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, ucierać mikserem.
  5. Do przygotowanej masy dodać wiśnie bez pestek, wymieszać.
  6. Wypełnić formę na babkę przygotowaną masą.
  7. Piec 55 minut, na najniższym poziomie piekarnika. Sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekło. W razie potrzeby zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
  8. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i zajadać J



Komentarze