Dorsz w sosie cytrynowym z ryżem i surówką z marchewki i kapusty



Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu
  • 400 – 500 g fileta z dorsza, bez skóry
  • Pieprz czarny, do oprószenia dorsza
  • Sól, do oprószenia dorsza
  • Rozmaryn świeży
  • Pół cebuli
  • 20 g masła
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g musztardy
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • Wyciśnięty sok z połowy cytryny

Surówka:

  • 1/3 główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • Łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dorsza oprószyć solą i pieprzem, natrzeć świeżym rozmarynem.
  3. Przygotować garnek ze specjalnym sitkiem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę.
  4. Zamarynowanego dorsza ułożyć na sicie i gotować ok. 15 minut w zależności od wielkości ryby.
  5. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zarumienić.
  6. Dodać śmietanę, musztardę, kurkumę i sól. Gotować 5 minut na małym ogniu.
  7. Dodać sok z cytryny, gotować na małym ogniu jeszcze przez minutę.
  8. Dorsza podawać na ciepło z ryżem, surówką i sosem cytrynowym.


Surówka:
  1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszać kapustę, marchewkę, majonez, sól i pieprz

Komentarze