Składniki:
- 200 g brązowego ryżu
- 400 – 500 g fileta z dorsza, bez skóry
- Pieprz czarny, do oprószenia dorsza
- Sól, do oprószenia dorsza
- Rozmaryn świeży
- Pół cebuli
- 20 g masła
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g musztardy
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- Wyciśnięty sok z połowy cytryny
Surówka:
- 1/3 główki kapusty białej
- 2 marchewki
- Łyżka majonezu
- Sól
- Pieprz czarny
Przygotowanie:
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dorsza oprószyć solą i pieprzem, natrzeć świeżym rozmarynem.
- Przygotować garnek ze specjalnym sitkiem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę.
- Zamarynowanego dorsza ułożyć na sicie i gotować ok. 15 minut w zależności od wielkości ryby.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zarumienić.
- Dodać śmietanę, musztardę, kurkumę i sól. Gotować 5 minut na małym ogniu.
- Dodać sok z cytryny, gotować na małym ogniu jeszcze przez minutę.
- Dorsza podawać na ciepło z ryżem, surówką i sosem cytrynowym.
Surówka:
- Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać kapustę, marchewkę, majonez, sól i pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz