Pieczony omlet ze szpinakiem








Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 40 g mąki owsianej lub 40 g zmielonych płatków owsianych
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe, ilość do podania


Przygotowanie:

  1. Czosnek pokroić w kosteczkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić czosnek.
  2. Dodać szpinak, dusić przez 7 minut.
  3. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180°C.
  4. Szpinak przełożyć równomiernie do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
  5. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Masę jajeczną przelać do naczynia żaroodpornego.
  6. Piec ok. 17 minut (tak aby masa jajeczna była dobrze ścięta) w 180°C.
  7. Podawać ze świeżymi warzywami, na przykład pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze