Składniki:
- 50 g orzechów nerkowca
- 40 g roszponki
- 40 g liści szpinaku, świeżych
- 80 g malin
- 80 g truskawek, świeżych pokrojonych w plastry
- 100 – 150 g sera halloumi
- 30 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 10 g musztardy
- 10 g miodu
- 20 g soku z cytryny
- 30 g wody mineralnej, niegazowanej
- 30 g oliwy z oliwek
- pieprz, świeżo zmielony do oprószenia
Przygotowanie:
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia.
- Ser halloumi pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Położyć plasterki sera halloumi. Grillować ok 3 minuty, aż ser pokryje się ciemnymi paskami.
- Na talerzu ułożyć szpinak, roszponkę, truskawki, maliny, grillowany ser halloumi i cebulę.
- Uprażone wcześniej orzechy przełożyć do blendera, zmielić.
- Do orzechów dodać musztardę, miód, sok z cytryny, wodę i oliwę, wymieszać do połączenia się składników.
- Sałatkę polać dressingiem i zajadać, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz