Sałatka z grillowanym serem halloumi i dressingiem z prażonych nerkowców





Składniki:

  • 50 g orzechów nerkowca
  • 40 g roszponki
  • 40 g liści szpinaku, świeżych
  • 80 g malin
  • 80 g truskawek, świeżych pokrojonych w plastry
  • 100 – 150 g sera halloumi
  • 30 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 10 g musztardy
  • 10 g miodu
  • 20 g soku z cytryny
  • 30 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pieprz, świeżo zmielony do oprószenia


Przygotowanie:

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia.
  2. Ser halloumi pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Położyć plasterki sera halloumi. Grillować ok 3 minuty, aż ser pokryje się ciemnymi paskami.
  3. Na talerzu ułożyć szpinak, roszponkę, truskawki, maliny, grillowany ser halloumi i cebulę.
  4. Uprażone wcześniej orzechy przełożyć do blendera, zmielić.
  5. Do orzechów dodać musztardę, miód, sok z cytryny, wodę i oliwę, wymieszać do połączenia się składników.
  6. Sałatkę polać dressingiem i zajadać, oprószoną świeżo mielonym pieprzem. 

Komentarze