Zapiekanka makaronowa z kiełbasą





Prosta i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Propozycja zarówno na obiad jak i kolację, zapraszam :)

Składniki:
  • 250 g sera żółtego gouda
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g ulubionej kiełbasy, np. śląskiej
  • 300 g pieczarek
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g makaronu penne
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • oregano
  • papryka słodka, mielona
  • czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusić kilka minut.
  3. Dodać pokrojone pieczarki, dusić.
  4. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz,  oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany do smaku, gotować przez 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  5. Ugotować makaron 2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu.
  6. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, kiełbasę z pieczarkami, oraz połowę startego wcześniej sera, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  7. Posypać pozostałym serem.
  8. Piec 20 minut w 180°C. Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.




Komentarze