Prosta i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Propozycja zarówno na obiad jak i kolację, zapraszam :)
Składniki:
- 250 g sera żółtego gouda
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g ulubionej kiełbasy, np. śląskiej
- 300 g pieczarek
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 300 g makaronu penne
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny, mielony
- oregano
- papryka słodka, mielona
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusić kilka minut.
- Dodać pokrojone pieczarki, dusić.
- Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany do smaku, gotować przez 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Ugotować makaron 2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu.
- Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, kiełbasę z pieczarkami, oraz połowę startego wcześniej sera, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Posypać pozostałym serem.
- Piec 20 minut w 180°C. Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz