Zupa gołąbkowa





Składniki:

  • 800 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • natka pietruszki, tylko liście
  • chleb pełnoziarnisty, do podania

Przygotowanie:

  1. Posiekać kapustę.
  2. Pokroić w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę, w garnku rozgrzać olej, wszystko razem dusić.
  3. Dodać mięso mielone, dusić 5 minut.
  4. Dodać posiekaną kapustę, bulion, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ryż, wymieszać.
  5. Gotować 25-30 minut. Podawać na ciepło, posypaną natką pietruszki wraz z pieczywem pełnoziarnistym.









Komentarze