Składniki:
- 800 g białej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
- natka pietruszki, tylko liście
- chleb pełnoziarnisty, do podania
Przygotowanie:
- Posiekać kapustę.
- Pokroić w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę, w garnku rozgrzać olej, wszystko razem dusić.
- Dodać mięso mielone, dusić 5 minut.
- Dodać posiekaną kapustę, bulion, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ryż, wymieszać.
- Gotować 25-30 minut. Podawać na ciepło, posypaną natką pietruszki wraz z pieczywem pełnoziarnistym.
Komentarze
Prześlij komentarz