Banany zapiekane pod kokosanką






Składniki: 
(2 kokilki o śr. 10 cm)

  • 1 duży banan
  • sok z cytryny, do skropienia bananów
  • 2 szczypty cynamonu, do oprószenia bananów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 65 g gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao
  • 40 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 białka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych


Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (dolne grzanie)
  2. Banana pokroić na plasterki, ułożyć na dnie kokilek. Skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, odstawić.
  3. Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać śmietankę, dokładnie wymieszać aby powstała gęsta masa. Masę czekoladową wyłożyć na banany.
  4. Do miski wlać białka, ubijać. Stopniowo dodawać cukier puder, dalej ubijać aż piana będzie sztywna.
  5. Do białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć na banany z czekoladą.
  6. Piec 20 min w 180°C. 



Komentarze