Składniki:
(2 kokilki o śr. 10 cm)
- 1 duży banan
- sok z cytryny, do skropienia bananów
- 2 szczypty cynamonu, do oprószenia bananów
- 2 łyżki cukru pudru
- 65 g gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao
- 40 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 2 białka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (dolne grzanie)
- Banana pokroić na plasterki, ułożyć na dnie kokilek. Skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, odstawić.
- Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać śmietankę, dokładnie wymieszać aby powstała gęsta masa. Masę czekoladową wyłożyć na banany.
- Do miski wlać białka, ubijać. Stopniowo dodawać cukier puder, dalej ubijać aż piana będzie sztywna.
- Do białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć na banany z czekoladą.
- Piec 20 min w 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz