Składniki:
- 1 kg buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 700 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 100 g bulwy selera, obranej i pokrojonej w kostkę
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 100 g pora, trochę białej i trochę zielonej części, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 3 liście laurowe
- 4 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- suszony majeranek do smaku
- śmietana 18% tłuszczu
Przygotowanie:
- Buraki gotować w bulionie przez 1,5 godziny.
- Dodać ziemniaki, marchewkę, seler, por, liście laurowe, sok z cytryny i cukier. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
- Doprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania.
- Podawać na ciepło z łyżką śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz