Buraczana zupa warzywna



Składniki:
  • 1 kg buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 700 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 100 g bulwy selera, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 100 g pora, trochę białej i trochę zielonej części, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
  • 3 liście laurowe
  • 4 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszony majeranek do smaku
  • śmietana 18% tłuszczu

Przygotowanie:
  1. Buraki gotować w bulionie przez 1,5 godziny.
  2. Dodać ziemniaki, marchewkę, seler, por, liście laurowe, sok z cytryny i cukier. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania.
  4. Podawać na ciepło z łyżką śmietany.


Komentarze