Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 5 cm korzenia imbiru, pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g oliwy
- 400 g krewetek, obranych i oczyszczonych
- 380 g batatów, pokrojonych w 1 cm plastry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 350 ml bulionu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 100 g masła klarowanego
- 4 kromki chleba
- 65 g serka śmietankowego typu Almette
- wyciśnięty sok z połowy limonki
Przygotowanie:
- Czosnek, cebulę i imbir drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, cebulę i imbir, dusić.
- Dodać krewetki, dusić 3 minuty.
- Dodać bataty, mleczko kokosowe, bulion, sos sojowy, ostrą paprykę i kurkumę. Gotować 25 minut.
- W tym czasie na patelni rozgrzać masło, dodać 3 ząbki czosnku, pokrojony w kostkę chleb, smażyć do momentu, aż grzanki się zarumienią, odstawić.
- Po 25 minutach do garnka dodać serek śmietankowy, zupę zblendować.
- Gotować jeszcze 5 minut.
- Dodać sok z limonki, gotować jeszcze przez minutę.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.
Komentarze
Prześlij komentarz