Krewetkowa zupa





Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 5 cm korzenia imbiru, pokrojonego  w 2 mm plastry
  • 30 g oliwy
  • 400 g krewetek, obranych i oczyszczonych
  • 380 g batatów, pokrojonych w 1 cm plastry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 350 ml bulionu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 kromki chleba
  • 65 g serka śmietankowego typu Almette
  • wyciśnięty sok z połowy limonki


Przygotowanie:
  1. Czosnek, cebulę i imbir drobno posiekać.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, cebulę i imbir, dusić.
  3. Dodać krewetki, dusić 3 minuty.
  4. Dodać bataty, mleczko kokosowe, bulion, sos sojowy, ostrą paprykę i kurkumę. Gotować 25 minut.
  5. W tym czasie na patelni rozgrzać masło, dodać 3 ząbki czosnku, pokrojony w kostkę chleb, smażyć do momentu, aż grzanki się zarumienią, odstawić.
  6. Po 25 minutach do garnka dodać serek śmietankowy, zupę zblendować.
  7. Gotować jeszcze 5 minut.
  8. Dodać sok z limonki, gotować jeszcze przez minutę.
  9. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem grzanek.


Komentarze