Składniki:
- 50 g suszonych fig, pokrojonych na kawałki
- 40 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 40 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
- wrząca woda, do namoczenia bakalii
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 300 g chałwy waniliowej, pokrojonej w kostkę
- borówki amerykańskie, do dekoracji
Przygotowanie:
- Pokrojone figi, daktyle, rodzynki i orzechy wrzucić do miski, zalać wrzącą wodą, tak aby przykryła daktyle, odstawić na 15 minut.
- W tym czasie ubić 350 ml śmietanki, do momentu uzyskania bitej śmietany, odstawić do lodówki.
- Do garnka dać żółtka i 150 ml śmietanki, ubić. Następnie gotować na małym ogniu przez 4 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Namoczone bakalie przecedzić, przełożyć do blendera, dodać chałwę. Blendować do uzyskania gęstej masy. Gęstą masę przełożyć do dużej miski, dodać ostudzoną masę jajeczną, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
- Dodać bitą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Formę keksową o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy.
- Odstawić do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Podawać pokrojone w kawałki z borówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz