Parfait chałwowe z bakaliami





Składniki:
  • 50 g suszonych fig, pokrojonych na kawałki
  • 40 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 40 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • wrząca woda, do namoczenia bakalii
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 300 g chałwy waniliowej, pokrojonej w kostkę
  • borówki amerykańskie, do dekoracji


Przygotowanie:

  1. Pokrojone figi, daktyle, rodzynki i orzechy wrzucić do miski, zalać wrzącą wodą, tak aby przykryła daktyle, odstawić na 15 minut.
  2. W tym czasie ubić 350 ml śmietanki, do momentu uzyskania bitej śmietany, odstawić do lodówki.
  3. Do garnka dać żółtka i 150 ml śmietanki, ubić. Następnie gotować na małym ogniu przez 4 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  4. Namoczone bakalie przecedzić, przełożyć do blendera, dodać chałwę. Blendować do uzyskania gęstej masy. Gęstą masę przełożyć do dużej miski, dodać ostudzoną masę jajeczną, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  5. Dodać bitą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  6. Formę keksową o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Masę przełożyć do przygotowanej formy.
  8. Odstawić do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Podawać pokrojone w kawałki z borówkami. 

Komentarze