Składniki:
- 100 g sera Grana Padano
- 2 łyżki bułki tartej
- 250 g mozzarelli, odsączonej
- 3 małe bakłażany (600 g)
- 2 łyżeczki soli
- bazylia suszona
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 puszka pokrojonych pomidorów ( 400 g)
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zetrzeć ser Grana Padano, odstawić.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, odłożyć.
- Bakłażany dokładnie umyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm, posypać 1 łyżeczką soli. Gotować na parze przez 15 minut, odstawić.
- W czasie gotowania bakłażana posiekać drobno cebulę i czosnek. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, zarumienić cebulę z czosnkiem.
- Do garnka dodać pomidory, 200 ml wody, 1 łyżeczkę soli, cukier oraz pieprz. Gotować 20 minut. Po 20 minutach do sosu pomidorowego dodać 2 łyżeczki suszonej bazylii, gotować 5 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C (dolne i górne grzanie).
- Żaroodporną formę o wymiarach 24 x 20 cm natłuścić oliwą. Wnętrze formy posypać łyżką bułki tartej, na dnie kolejno ułożyć 1/3 bakłażana, 1/3 sera Grana Padano, połową mozzarelli i 1/3 sosu pomidorowego. W tej samej kolejności ułożyć 2 warstwę. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę bakłażana, polać pozostałym sosem pomidorowym oraz resztą sera.
- Zapiekać 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
- Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz