Domowe Burgery Wegetariańskie z Kaszą Gryczaną



Składniki:

  • 50 g mąki gryczanej ( można samemu przygotować, instrukcja poniżej)
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki, ok 150 g
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 3 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 160 g białej ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli, mielonego
  • ½ łyżeczki bazylii, mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 4 ulubione bułki, np. wiejskie lub do burgerów
  • musztarda, do posmarowania bułek
  • 4 liście sałaty
  • 4 plasterki pomidora
  • 4 plasterki czerwonej cebuli
  • kiełki brokułu

Przygotowanie:

Mąka gryczana:
  1. Kaszę gryczaną wsypać do blendera, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż bądź młynka do kawy. Zmielić kaszę na wysokich obrotach do sypkiej konsystencji.

Burgery:
  1. Kaszę gryczaną i pokrojoną marchewkę ugotować w garnku z wodą przez 20 minut. Odcedzić.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir, dusić przez 5 minut.
  3. Dodać ugotowaną wcześniej kaszę wraz z marchewką, mąkę gryczaną, odsączoną ciecierzycę, sos sojowy, chilli, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  4. Masę z kaszą gryczaną zblendować do połączenia się składników.
  5. Ze zblendowanej masy uformować 4 kotlety. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty. Usmażone burgery odłożyć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 st. C. Przekroić bułki.
  7. Bułki piec przez 5 minut w piekarniku, tak aby były chrupiące.
  8. Gotowe bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, usmażonego burgera, plaster pomidora oraz cebuli, kiełki brokułu, przykryć bułką i zajadać J



Komentarze