Składniki:
- 50 g mąki gryczanej ( można samemu przygotować, instrukcja poniżej)
- 50 g kaszy gryczanej
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki, ok 150 g
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 3 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- olej rzepakowy do smażenia
- 160 g białej ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli, mielonego
- ½ łyżeczki bazylii, mielonej
- sól
- pieprz
- 4 ulubione bułki, np. wiejskie lub do burgerów
- musztarda, do posmarowania bułek
- 4 liście sałaty
- 4 plasterki pomidora
- 4 plasterki czerwonej cebuli
- kiełki brokułu
Przygotowanie:
Mąka gryczana:
- Kaszę gryczaną wsypać do blendera, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż bądź młynka do kawy. Zmielić kaszę na wysokich obrotach do sypkiej konsystencji.
Burgery:
- Kaszę gryczaną i pokrojoną marchewkę ugotować w garnku z wodą przez 20 minut. Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir, dusić przez 5 minut.
- Dodać ugotowaną wcześniej kaszę wraz z marchewką, mąkę gryczaną, odsączoną ciecierzycę, sos sojowy, chilli, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Masę z kaszą gryczaną zblendować do połączenia się składników.
- Ze zblendowanej masy uformować 4 kotlety. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty. Usmażone burgery odłożyć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 150 st. C. Przekroić bułki.
- Bułki piec przez 5 minut w piekarniku, tak aby były chrupiące.
- Gotowe bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, usmażonego burgera, plaster pomidora oraz cebuli, kiełki brokułu, przykryć bułką i zajadać J
Komentarze
Prześlij komentarz