Składniki:
- 150 g pora, białej części, pokrojonej w plastry
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pietruszka, korzeń, pokrojona na kawałki
- 60 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 250 g jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
- 480 g białej fasoli z puszki (2 puszki), odsączonej z zalewy
- 1l bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę, włożyć por i czosnek, dusić 3 minuty.
- Dodać pietruszkę, seler, ziemniaki i jabłka, dusić 5 minut.
- Dodać odsączoną fasolę, bulion tak aby pokrył warzywa, tymianek, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotować 30 minut.
- Wyjąć liście laurowe, zupę zmiksować na gładko.
Komentarze
Prześlij komentarz