Fasolowa zupa krem z jabłkiem i ziemniakami




Składniki:
  • 150 g pora, białej części, pokrojonej w plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pietruszka, korzeń, pokrojona na kawałki
  • 60 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 250 g jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 480 g białej fasoli z puszki (2 puszki), odsączonej z zalewy
  • 1l bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć por i czosnek, dusić 3 minuty.
  2. Dodać pietruszkę, seler, ziemniaki i jabłka, dusić 5 minut.
  3. Dodać odsączoną fasolę, bulion tak aby pokrył warzywa, tymianek, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotować 30 minut.
  4. Wyjąć liście laurowe, zupę zmiksować na gładko. 




Komentarze