Prosta Buraczana Zupa Krem z Chrzanem




Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 jabłko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka startego chrzanu ze słoika
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  2. W garnku roztopić masło, dodać cebulę, zarumienić.
  3. Dodać pokrojone buraki i miód. Dusić przez 2 minuty.
  4. Do garnka dodać bulion warzywny, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 20 minut.
  5. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka, gotować jeszcze przez 2 minuty.
  6. W osobnej misce wymieszać śmietanę z chrzanem.
  7. Zupę zdjąć z ognia, blendować do połączenia się wszystkich składników, dodać sól pieprz do smaku oraz śmietanę z chrzanem i miksować dalej przez 30 sekund.
  8. Podawać na ciepło.


Komentarze