Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g ugotowanych buraków
- 1 łyżka miodu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 jabłko
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka startego chrzanu ze słoika
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku roztopić masło, dodać cebulę, zarumienić.
- Dodać pokrojone buraki i miód. Dusić przez 2 minuty.
- Do garnka dodać bulion warzywny, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 20 minut.
- Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka, gotować jeszcze przez 2 minuty.
- W osobnej misce wymieszać śmietanę z chrzanem.
- Zupę zdjąć z ognia, blendować do połączenia się wszystkich składników, dodać sól pieprz do smaku oraz śmietanę z chrzanem i miksować dalej przez 30 sekund.
- Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz