Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 90 g ksylitolu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 210 g wiórków kokosowych
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości 70% kakao
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i przepłukać wrzącą wodą.
- W garnku zagotować 400 ml wody, dodać opłukaną kaszę i ksylitol. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać 300 ml mleczka kokosowego, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe, ponownie miksować przez 30 sekund.
- Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi.
- Do garnka o grubym dnie włożyć połamaną czekoladę oraz pozostałe mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa czekoladowa.
- Polewę czekoladową przełożyć na masę jaglano-kokosową, równomiernie rozprowadzając.
- Odstawić do ostudzenia i zastygnięcia masy na 3 godziny.
- Pokroić na kawałki i zajadać zdrowe batoniki J
Komentarze
Prześlij komentarz