Zdrowe Batoniki z Kaszy Jaglanej



Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 90 g ksylitolu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 210 g wiórków kokosowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości 70% kakao


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i przepłukać wrzącą wodą.
  2. W garnku zagotować 400 ml wody, dodać opłukaną kaszę i ksylitol. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Formę  o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać 300 ml mleczka kokosowego, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe, ponownie miksować przez 30 sekund.
  5. Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi.
  6. Do garnka o grubym dnie włożyć połamaną czekoladę oraz pozostałe mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa czekoladowa.
  7. Polewę czekoladową przełożyć na masę jaglano-kokosową, równomiernie rozprowadzając.
  8. Odstawić do ostudzenia i zastygnięcia masy na 3 godziny.
  9. Pokroić na kawałki i zajadać zdrowe batoniki J


Komentarze