Bifteki z pomidorowym ryżem




Składniki:

  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 45 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g fety
  • 300 g ryżu, białego, długiego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • 100 g startego parmezanu


Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Natkę pietruszki posiekać, dodać do cebuli. 
  3. Do cebuli z natką pietruszki dodać mielone mięso, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i oregano. Wymieszać rękami do połączenia się składników. 
  4. Fetę pokroić na 22 równe kawałki. Z masy mięsnej uformować 22 klopsiki i wcisnąć w każdy jedną kostkę fety. Uformować tak klopsiki aby mięso w całości pokryło ser. 
  5. Usmażyć klopsiki na oleju. ( Smażyć ok. 10 minut)
  6. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  7. Na osobnej patelni rozgrzać puszkę pomidorów, dodać mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku oraz ugotowany ryż, wymieszać do połączenia się składników. Przygotowany ryż posypać startym parmezanem, wymieszać. 
  8. Podawać na ciepło ryż z klopsikami. 


Komentarze