Składniki:
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 45 g bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 g fety
- 300 g ryżu, białego, długiego
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- olej do smażenia
- 100 g startego parmezanu
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Natkę pietruszki posiekać, dodać do cebuli.
- Do cebuli z natką pietruszki dodać mielone mięso, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i oregano. Wymieszać rękami do połączenia się składników.
- Fetę pokroić na 22 równe kawałki. Z masy mięsnej uformować 22 klopsiki i wcisnąć w każdy jedną kostkę fety. Uformować tak klopsiki aby mięso w całości pokryło ser.
- Usmażyć klopsiki na oleju. ( Smażyć ok. 10 minut)
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na osobnej patelni rozgrzać puszkę pomidorów, dodać mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku oraz ugotowany ryż, wymieszać do połączenia się składników. Przygotowany ryż posypać startym parmezanem, wymieszać.
- Podawać na ciepło ryż z klopsikami.
Komentarze
Prześlij komentarz