Składniki (12 porcji):
- 70 ml mleka
- 100 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 550 g mąki
- 180 g miękkiego masła
- 4 jajka + żółtko do posmarowania wierzchu
- sqzczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę, masło, 4 jajka, sól i drożdże. Ciasto wyrobić tak aby było jednolite i gładkie.
- Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 porcji. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem uformować bułeczki.
- 1 łyżkę mleka wymieszać z żółtkiem, posmarować wierzch bułeczek.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia się brioszek.
Komentarze
Prześlij komentarz