Brioszki


Składniki (12 porcji): 

  • 70 ml mleka 
  • 100 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki
  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka + żółtko do posmarowania wierzchu
  • sqzczypta soli


Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, masło, 4 jajka, sól i drożdże. Ciasto wyrobić tak aby było jednolite i gładkie.
  3. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 porcji. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem uformować bułeczki. 
  5. 1 łyżkę mleka wymieszać z żółtkiem, posmarować wierzch bułeczek.
  6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia się brioszek. 


Komentarze