Filet z dorsza na parze z warzywami, szpinakiem oraz frytkami z batatów



Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza
  • sól 
  • pieprz
  • oregano, suszone
  • pół kalafiora
  • pół brokułu
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 130 g sera feta
  • 3 średnie bataty
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie: 

  1. Filety z dorsza oprószyć solą, pieprzem oraz oregano. Kalafior oraz brokuł oczyścić, podzielić na mniejsze części. Filet z dorsza wraz z kalafiorem oraz brokułem umieścić w naczyniu do parowania. Gotować przez 15 minut. 
  2. Bataty obrać, oczyścić, pokroić w cienkie paski. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić pokrojone bataty, skropić oliwą oraz posypać oregano. Piec ok. 25 minut w 190 st C.
  3. Mrożony szpinak wyłożyć na patelnię, poczekać aż się rozmrozi, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz ser feta. Dusić 5 minut, aż wszystko się razem połączy. 


Komentarze