Gulasz


Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mięsa wieprzowego, gulaszowego pokrojonego na kawałki
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 goździk
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1,5 łyżki mąki


Przygotowanie:

  1. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać czosnek.
  2. Dodać mięso, smażyć 3 minuty. Dodać pieczarki, dusić jeszcze 2 minuty.
  3. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, pomidory, wodę, słodką paprykę, sól, pieprz, majeranek i goździka. Gotować 40 minut.
  4. Dodać czerwoną paprykę, gotować 20 minut.
  5. Mąkę dokładnie wymieszać z połową kubka gorącego sosu, tak aby nie było grudek. Dodać do garnka.
  6. Gotować 10 minut.
  7. Zajadać :) 


Komentarze