Kruche Ciasteczka Orzechowe




Składniki (25 sztuk):

  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 50 g migdałów, całych
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie: 

  1. Migdały i orzechy rozdrobnić, najlepiej w blenderze, jeżeli nie posiadasz można użyć moździerza, lub woreczka i rozbić tłuczkiem bądź wałkiem.
  2. Do orzechów dodać mąkę, cukier waniliowy, cukier, żółtka i masło. Wyrobić dokładnie na jednolite ciasto.  
  3. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180°C.
  5. Odrywać fragmenty ciasta i formować z nich kulki, następnie rozgnieść na kształt ciasteczek. 
  6. Przygotowane ciasteczka układać na blaszce, pozostawiając niewielkie odstępy. 
  7. Piec ok. 15 min w 180°C lub do momentu, aż ciastka będą złotobrązowe.
  8. Zostawić do całkowitego ostudzenia. 
  9. Podawać posypane cukrem pudrem. 


Komentarze