Składniki (25 sztuk):
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g cukru
- 50 g migdałów, całych
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 280 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Migdały i orzechy rozdrobnić, najlepiej w blenderze, jeżeli nie posiadasz można użyć moździerza, lub woreczka i rozbić tłuczkiem bądź wałkiem.
- Do orzechów dodać mąkę, cukier waniliowy, cukier, żółtka i masło. Wyrobić dokładnie na jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Odrywać fragmenty ciasta i formować z nich kulki, następnie rozgnieść na kształt ciasteczek.
- Przygotowane ciasteczka układać na blaszce, pozostawiając niewielkie odstępy.
- Piec ok. 15 min w 180°C lub do momentu, aż ciastka będą złotobrązowe.
- Zostawić do całkowitego ostudzenia.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz