Spaghetti ALL'AMATRICIANA



Składniki:

  • 150 g sera pecorino
  • 20 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 800 g makaronu do spaghetti


Przygotowanie: 

  1. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż , oczyścić z nasion, drobno pokroić. 
  3. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. 
  4. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę oraz papryczkę chili, smażyć chwilę. Dodać boczek, smażyć 7 minut. Następnie dodać 100 ml bulionu i dusić 6 minut. 
  5. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, resztę bulionu oraz sól i pieprz do smaku. Gotować ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się i utworzą sos.
  6. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Ugotowany makaron wymieszać z sosem.  Posypać startym serem i zajadać :)


Komentarze