Składniki:
- 150 g sera pecorino
- 20 g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1,5 kg świeżych pomidorów
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 800 g makaronu do spaghetti
Przygotowanie:
- Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż , oczyścić z nasion, drobno pokroić.
- Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę oraz papryczkę chili, smażyć chwilę. Dodać boczek, smażyć 7 minut. Następnie dodać 100 ml bulionu i dusić 6 minut.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, resztę bulionu oraz sól i pieprz do smaku. Gotować ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się i utworzą sos.
- W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Posypać startym serem i zajadać :)
Komentarze
Prześlij komentarz