Składniki:
• 400 ml bulionu warzywnego
• 200 g kukurydzy z puszki
• 400 g fasoli czerwonej z puszki
• 2 czerwone papryki
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 50 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka cukru
• 800 g krojonych pomidorów z puszki
• 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• ½ łyżeczki mielonego kminu
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 150 g śmietany 18% tłuszczu
• szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Kukurydzę i fasolę odsączyć i opłukać. Odstawić.
- Paprykę , cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę z cebulą i czosnkiem, zeszklić. Dodać przecier pomidorowy i cukier. Podsmażyć przez minutę.
- Dodać bulion, kukurydzę, fasolę, pomidory w puszce, paprykę wędzoną, cynamon, kmin, sól oraz pieprz. Gotować przez 20 minut.
- Podawać na ciepło z kleksem śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz