Składniki:
- 8 jajek
- szczypta soli
- 1kg twarogu sernikowego
- 250 g cukru
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g śmietany 30% tłuszczu
- 100 g kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- cukier puder, do oprószenia
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 160°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno.
- Do dużej miski włożyć twaróg, cukier, masło, śmietanę, kaszę mannę, cukier waniliowy, skrobię i żółtka. Zmiksować na gładką masę.
- Białka przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy.
- Piec 1 godz. 30 min. W 160°C (dolne grzanie) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz