Sernik Wiedeński


Składniki:

  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1kg twarogu sernikowego
  • 250 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g śmietany 30% tłuszczu
  • 100 g kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder, do oprószenia


Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno.
  4. Do dużej miski włożyć twaróg, cukier, masło, śmietanę, kaszę mannę, cukier waniliowy, skrobię i żółtka. Zmiksować na gładką masę.
  5. Białka przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy.
  6. Piec 1 godz. 30 min. W 160°C (dolne grzanie) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom położyć płaskie naczynie żaroodporne z wodą. 
  7. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 
  8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


Komentarze