Składniki (4 burgery):
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- oliwa z oliwek
- 1 pomidor
- 2 awokado
- 2 łyżki twarogu półtłustego
- sól
- pieprz
- 1 limonka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 70 g bułki tartej
- 1 jajko
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 4 bułki
- 1 pęczek rukoli
Przygotowanie:
- Cebulę oraz 2 ząbki czosnku drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, dusić 5 minut. Odstawić.
- Pomidora pokroić w kostkę, wrzucić do blendera, dodać pokrojony ząbek czosnku, awokado, sok z ½ limonki, twarożek, sól i pieprz do smaku. Zblendować na gładki mus. Schłodzić w lodówce.
- Liście pietruszki dać do blendera, rozdrobnić. Dodać odsączoną ciecierzycę, bułkę tartą, jajko, podsmażoną marchewkę, sól i pieprz do smaku. Zblendować na masę. Następnie uformować 4 burgery.
- Burgery usmażyć na patelni na złotobrązowo.
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z syropem z agawy i sokiem z ½ limonki.
- Rozkroić bułki, przypiec w piekarniku tak aby były chrupiące. Dolną część bułek posmarować musem z awokado, a górną keczupem własnej roboty, dodać rukolę i burgera z ciecierzycy, złożyć.
Komentarze
Prześlij komentarz