Wegetariańskie Burgery z Ciecierzycy



Składniki (4 burgery):

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 1 pomidor
  • 2 awokado 
  • 2 łyżki twarogu półtłustego
  • sól
  • pieprz
  • 1 limonka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 70 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 4 bułki
  • 1 pęczek rukoli


Przygotowanie:

  1. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, dusić 5 minut. Odstawić.
  3. Pomidora pokroić w kostkę, wrzucić do blendera, dodać  pokrojony ząbek czosnku, awokado, sok z ½ limonki, twarożek, sól i pieprz do smaku. Zblendować na gładki mus.  Schłodzić w lodówce.
  4. Liście pietruszki dać do blendera, rozdrobnić. Dodać odsączoną ciecierzycę, bułkę tartą, jajko, podsmażoną marchewkę, sól i pieprz do smaku. Zblendować na masę. Następnie uformować 4 burgery. 
  5. Burgery usmażyć na patelni na złotobrązowo. 
  6. Koncentrat pomidorowy wymieszać  z syropem z agawy i sokiem z ½ limonki.
  7. Rozkroić bułki, przypiec w piekarniku tak aby były chrupiące. Dolną część bułek posmarować musem z awokado, a górną keczupem własnej roboty, dodać rukolę i burgera z ciecierzycy, złożyć. 


Komentarze